Akademins pristagare 2010.

Bohusläns gastronomi i fokus när årets pristagare utsågs.

Västra Gastronomiska Akademin belönade vid sin årshögtid 6 maj 2010 personer som bidragit till ökade kunskaper och förändrade attityder till svensk matkultur. Prisutdelningen förrättades av Landshövdingen i Västra Götalands län, Lars Bäckström , samt Akademins Preses Birgitta Rasmusson i samband med Akademins årshögtid på Länsresidenset.

Västra Gastronomiska Akademin belönade vid sin årshögtid 6 maj 2010 personer som bidragit till ökade kunskaper och förändrade attityder till svensk matkultur. Prisutdelningen förrättades av Landshövdingen i Västra Götalands län, Lars Bäckström , samt Akademins Preses Birgitta Rasmusson i samband med Akademins årshögtid på Länsresidenset.

Akademins Stora Pris.Västra Gastronomiska Akademin delar i år ut Akademins stora pris till:

Richard Waje, Göteborg.

”För framstående gastronomisk gärning, präglad av respekt för råvarornas karaktär, öppenhet för impulser från andra matkulturer och kreativ förmåga till förnyelse” lyder Akademins motivering.

Krögaren och kocken Richard Waje har många järn i elden. Han har drivit upp den trendriktiga restaurangen Modesty i Göteborg och driver den mycket uppskattade sommarrestaurangen Lasse-Maja på Marstrand. Och som om inte det vore nog har han nu under vintern/våren tillfälligt återigen axlat kökschefsrollen på Brasserie Lipp där han tidigare verkat under tio år. Han är en mästare på att blanda influenser från världens olika hörn där han varit och t.ex. inte varit rädd för att föra in litet av det sydasiatiska köket i traditionell svensk matlagning. Han började med att redan 1985 hämta idéer från Sydneys elitkrogar till den crossover-inspirerade mat som har blivit hans varumärke, redan långt före trenden nådde Sverige.

Lasse Majas Krog
Hamngatan 31, 440 30 Marstrand
Tel: 0303-611 22
http://lassemajaskrog.se/