Västra Gastronomiska Akademin belönade vid sin årshögtid 6 maj 2010 personer som bidragit till ökade kunskaper och förändrade attityder till svensk matkultur. Prisutdelningen förrättades av Landshövdingen i Västra Götalands län, Lars Bäckström , samt Akademins Preses Birgitta Rasmusson i samband med Akademins årshögtid på Länsresidenset.
Akademins Stora Pris.Västra Gastronomiska Akademin delar i år ut Akademins stora pris till: Richard Waje, Göteborg. ”För framstående gastronomisk gärning, präglad av respekt för råvarornas karaktär, öppenhet för impulser från andra matkulturer och kreativ förmåga till förnyelse” lyder Akademins motivering. Krögaren och kocken Richard Waje har många järn i elden. Han har drivit upp den trendriktiga restaurangen Modesty i Göteborg och driver den mycket uppskattade sommarrestaurangen Lasse-Maja på Marstrand. Och som om inte det vore nog har han nu under vintern/våren tillfälligt återigen axlat kökschefsrollen på Brasserie Lipp där han tidigare verkat under tio år. Han är en mästare på att blanda influenser från världens olika hörn där han varit och t.ex. inte varit rädd för att föra in litet av det sydasiatiska köket i traditionell svensk matlagning. Han började med att redan 1985 hämta idéer från Sydneys elitkrogar till den crossover-inspirerade mat som har blivit hans varumärke, redan långt före trenden nådde Sverige. Lasse Majas Krog Hamngatan 31, 440 30 MarstrandTel: 0303-611 22 http://lassemajaskrog.se/
För första gången utdelas ett nyinstiftat pris som skall lyfta fram en ung, begåvad matlagare inom storkökssektorn med vilket Akademin vill framhäva betydelsen av att alla får minst ett bra och välsmakande lagat mål mat om dagen. Kvalitén på denna måltid är lika viktig vare sig man arbetar, går i skolan, bor i äldreboende eller vårdas på sjukhus. Huvudsponsor för priset är Electrolux Professional.Årets pristagare är Anna Fors, Trulsegårdsskolan i stadsdelen Torslanda (Göteborg), som på kort tid med modern och hälsosam kost lyckats etablera en positiv matkultur hos eleverna och är starkt bidragande till att skolan tillhör toppskiktet i Göteborgs Stads nöjdhetsindex vad avser skolmat. Motiveringen lyder:” Ambition, kunskap och nyfikenhet ger yrkeslivet spännande dimensioner – vi önskar dig all framgång”.
Anna Fors, Trulsegårdsskolan, Torslanda.Emelie Lejmans Väg 4, 423 55 Torslanda
Tfn: 031-366 55 15, Fax: 031-366 55 34 - Trulsegårdsskolan
För första gången utdelas ett nyinstiftat pris som skall lyfta fram en ung, begåvad matlagare inom storkökssektorn med vilket Akademin vill framhäva betydelsen av att alla får minst ett bra och välsmakande lagat mål mat om dagen. Kvalitén på denna måltid är lika viktig vare sig man arbetar, går i skolan, bor i äldreboende eller vårdas på sjukhus. Huvudsponsor för priset är Electrolux Professional.Årets pristagare är Anna Fors, Trulsegårdsskolan i stadsdelen Torslanda (Göteborg), som på kort tid med modern och hälsosam kost lyckats etablera en positiv matkultur hos eleverna och är starkt bidragande till att skolan tillhör toppskiktet i Göteborgs Stads nöjdhetsindex vad avser skolmat. Motiveringen lyder:” Ambition, kunskap och nyfikenhet ger yrkeslivet spännande dimensioner – vi önskar dig all framgång”. Anna Fors, Trulsegårdsskolan, Torslanda.Emelie Lejmans Väg 4, 423 55 Torslanda Tfn: 031-366 55 15, Fax: 031-366 55 34 Trulsegårdsskolan
Västra Gastronomiska Akademin delar i år ut diplom till: Trogens Gourmet, Benny Trogen, Hedekas.
Västra Gastronomiska Akademin delar i år ut diplom till: Trogens Gourmet, Benny Trogen, Hedekas. ”Har på ett betydelsefullt och viktigt sätt fört gastronomin framåt genom att återinföra gammal beprövad teknik att hängmöra kött”. Krokstad 48450 54 HedekasTel. hem 0524-30108Mob. 070-6677222 benny@trogensgourmet.se http://www.trogensgourmet.se/
”Har på ett betydelsefullt och viktigt sätt fört gastronomin framåt genom att återinföra gammal beprövad teknik att hängmöra kött”.
Krokstad 48450 54 HedekasTel. hem 0524-30108Mob. 070-6677222
benny@trogensgourmet.se
www.trogensgourmet.se
”Har med berömvärd uthållighet och medvetenhet format en utbildning som gett den maritima gastronomin en tydlig roll med fördjupad kunskap och modern och kreativ matlagning.”
Maritim Gastronomi, Sotenäs Kompetenscentrum, Kungshamn
Hallindenvägen 26456 34 KungshamnTel: 0523-66 46 75/76Fax. 0523-66 46 85
anders.berg@sotenas.se
”Har med berömvärd uthållighet och medvetenhet format en utbildning som gett den maritima gastronomin en tydlig roll med fördjupad kunskap och modern och kreativ matlagning.” Maritim Gastronomi, Sotenäs Kompetenscentrum, Kungshamn Hallindenvägen 26456 34 KungshamnTel: 0523-66 46 75/76Fax. 0523-66 46 85 anders.berg@sotenas.se
”Genom närhet, tillgänglighet, diversifiering och ett stort personligt engagemang har Töllås Fårgård etablerat sig som ett företag med högkvalitativa produkter som bidrar till den gastronomiska utvecklingen”
Töllås 691, 473 91 HenånTelefon: 0304-396 76Mobil Barbara: 0733-78 82 95Mobil Morgan: 0709-20 31 01
www.fargard.se
info@fargard.se
”Genom närhet, tillgänglighet, diversifiering och ett stort personligt engagemang har Töllås Fårgård etablerat sig som ett företag med högkvalitativa produkter som bidrar till den gastronomiska utvecklingen” Töllås 691473 91 HenånTelefon: 0304-396 76Mobil Barbara: 0733-78 82 95Mobil Morgan: 0709-20 31 01 www.fargard.se info@fargard.se
Denna webbplats använder kakor för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen vid ditt besök. Vi sparar inget som kan härledas till dig. Klicka på "Bekräfta" för att acceptera och fortsätta.