Västra Gastronomiska Akademin belönar på onsdagen den 4 juni ett antal personer som bidragit till ökade kunskaper och förändrade attityder till svensk matkultur. Prisutdelningen förrättas av landshövdingen i Västra Götalands län, Lars Bäckström, samt akademins preses Birgitta Rasmusson i samband med Akademins årshögtid på Residenset i Göteborg.
Pelle Danielsson och Ola Andersson, Restaurang Hos Pelle i Göteborg. ”För en ytterst gedigen yrkesmannagärning, parad med en beundransvärd förmåga till förnyelse” lyder Akademins motivering. Krögaren Pelle Danielsson är född och uppvuxen i Kumla och bokstavligen in matens värld då han bl.a. redan i skolåldern bistod sin far i hans charkuteri. Han kom till Göteborg i början av 80-talet då han övertog den anrika kvarterskrogen Skansenbuffén i Linnéstaden och har alltsedan dess förblivit stadsdelen trogen. Krogen omdanades 1991 till det som idag är ”Hos Pelle” där synnerligen vällagad husmanskost är dess adelsmärke, på senare år parat med att sätta metoden långkok i högsätet, något som man utvecklat till perfektion. Kökschef Ola Andersson är skåning till börden och började sin restaurangbana redan i tonåren som extraknäckande kocklärling 1983. Skanör Gästis, Savoy i Malmö och Hotel Grands Franska Matsal är några anhalter på vägen innan han slog sig ner på Västkusten där Särö Värdshus och dåvarande Sheraton varit hans arbetsgivare. Sedan 12-13 år är Ola Andersson knuten till Rest. Hos Pelle och är starkt bidragande till att restaurangens satsning på längkok blivit så framgångrik. Mellan varven har han också hunnit med olika konsultuppdrag i bl.a. Japan och Mexico samt varit i kocklandslaget 92–96 och deltagit i fyra Årets Kock-finaler. Kontaktuppgifter: Pelle Danielsson, Rest. Hos Pelle, 031- 12 10 31, 0708 – 72 29 74 Ola Andersson, Rest. Hos Pelle, 031- 12 10 31, 0702 – 36 60 28
Pelle Danielsson och Ola Andersson, Restaurang Hos Pelle i Göteborg.
”För en ytterst gedigen yrkesmannagärning, parad med en beundransvärd förmåga till förnyelse” lyder Akademins motivering.
Krögaren Pelle Danielsson är född och uppvuxen i Kumla och bokstavligen in matens värld då han bl.a. redan i skolåldern bistod sin far i hans charkuteri. Han kom till Göteborg i början av 80-talet då han övertog den anrika kvarterskrogen Skansenbuffén i Linnéstaden och har alltsedan dess förblivit stadsdelen trogen. Krogen omdanades 1991 till det som idag är ”Hos Pelle” där synnerligen vällagad husmanskost är dess adelsmärke, på senare år parat med att sätta metoden långkok i högsätet, något som man utvecklat till perfektion. Kökschef Ola Andersson är skåning till börden och började sin restaurangbana redan i tonåren som extraknäckande kocklärling 1983. Skanör Gästis, Savoy i Malmö och Hotel Grands Franska Matsal är några anhalter på vägen innan han slog sig ner på Västkusten där Särö Värdshus och dåvarande Sheraton varit hans arbetsgivare. Sedan 12-13 år är Ola Andersson knuten till Rest. Hos Pelle och är starkt bidragande till att restaurangens satsning på långkok blivit så framgångrik.Mellan varven har han också hunnit med olika konsultuppdrag i bl.a. Japan och Mexico samt varit i kocklandslaget 92–96 och deltagit i fyra Årets Kock-finaler.
Kontaktuppgifter: Pelle Danielsson, Rest. Hos Pelle, 031- 12 10 31, 0708 – 72 29 74 Ola Andersson, Rest. Hos Pelle, 031- 12 10 31, 0702 – 36 60 28
För femte gången utdelas priset ”Det goda målet” med vilket Akademin vill framhäva betydelsen av att alla får minst ett bra och välsmakande lagat mål mat om dagen.Kvalitén på denna måltid är lika viktig vare sig man arbetar, går i skolan, bor i äldreboende eller vårdas på sjukhus.Huvudsponsor för ”Det Goda Målet” är Sparbanksstiftelsen Väst. Årets pristagare är Anna Hagström och Fredrik Ljunggren, Tångaskolan (Falkenberg), som målmedvetet arbetat för att ge skolans elever vällagad, näringsrik men framför allt god mat som lockar till att äta en ordentlig lunch varje skoldag. Motiveringen lyder: ”Med en medveten inriktning på kvalitativa råvaror och omsorgsfull tillagning givit skolmåltiden mycket hög kvalitet”. Fredrik Ljunggren är en erfaren restaurangkock som, efter elva år i Falkenbergs krogbransch, bl.a. som köksmästare på Gustaf Bratt, sadlade om och har de senaste fyra åren hängivet och framgångsrikt bidragit till att de dagliga måltiderna på Tångaskolan blivit så populära bland elever och lärare. Anna Hagström hade tio års storkökserfarenhet inom äldreboende och vården innan hon utbildade sig till kock. Härefter har det bara varit skolans värld som lockat henne och hon har de senaste fem åren varit på Tångaskolan där hennes matlagningskunskaper blivit mycket uppskattade. ”Det är inte så märkvärdigt egentligen; vi har slopat halvfabrikaten och lagar så gott som all mat från grunden” säger de båda kockarna som också är måna om att framhålla att maten inte bara ska vara god utan självklart nyttig.
Kontaktuppgifter: Fredrik Ljunggren, Tångaskolan, 0346-88 65 82, 0702-90 90 46 Anna Hagström, Tångaskolan, 0346-88 65 82
För femte gången utdelas priset ”Det goda målet” med vilket Akademin vill framhäva betydelsen av att alla får minst ett bra och välsmakande lagat mål mat om dagen. Kvalitén på denna måltid är lika viktig vare sig man arbetar, går i skolan, bor i äldreboende eller vårdas på sjukhus. Huvudsponsor för ”Det Goda Målet” är Sparbanksstiftelsen Väst. Årets pristagare är Anna Hagström och Fredrik Ljunggren, Tångaskolan (Falkenberg), som målmedvetet arbetat för att ge skolans elever vällagad, näringsrik men framför allt god mat som lockar till att äta en ordentlig lunch varje skoldag. Motiveringen lyder: ” Med en medveten inriktning på kvalitativa råvaror och omsorgsfull tillagning givit skolmåltiden mycket hög kvalitet”. Fredrik Ljunggren är en erfaren restaurangkock som, efter elva år i Falkenbergs krogbransch, bl.a. som köksmästare på Gustaf Bratt, sadlade om och har de senaste fyra åren hängivet och framgångsrikt bidragit till att de dagliga måltiderna på Tångaskolan blivit så populära bland elever och lärare. Anna Hagström hade tio års storkökserfarenhet inom äldreboende och vården innan hon utbildade sig till kock. Härefter har det bara varit skolans värld som lockat henne och hon har de senaste fem åren varit på Tångaskolan där hennes matlagningskunskaper blivit mycket uppskattade. ”Det är inte så märkvärdigt egentligen; vi har slopat halvfabrikaten och lagar så gott som all mat från grunden” säger de båda kockarna som också är måna om att framhålla att maten inte bara ska vara god utan självklart nyttig. Kontaktuppgifter: Fredrik Ljunggren, Tångaskolan, 0346-88 65 82, 0702-90 90 46 Anna Hagström, Tångaskolan, 0346-88 65 82
Västra Gastronomiska Akademin delar i år ut diplom till:
Brygguddens Musslor och Ostron, Tanum, Morgan Karlsson med Peter Karlsson och Anneli Nilsson.
”För att de utvecklat ostron- och musselodlandet genom handplockning och förädlar skaldjur med mycket hög gastronomisk kvalitet”. Kontaktuppgifter: Morgan Karlsson, Bryggudden, 0525- 226 07, Anneli Nilsson, Bryggudden, 0525- 226 07, 0707 – 71 54 88.
www.bryggudden.se
Österhagenglass, Hjo, Stig Ernbro och Inger Hersby.
Västra Gastronomiska Akademin delar i år ut diplom till: Brygguddens Musslor och Ostron, Tanum, Morgan Karlsson med Peter Karlsson och Anneli Nilsson. ”för att de utvecklat ostron- och musselodlandet genom handplockning och förädlar skaldjur med mycket hög gastronomisk kvalitet”. Kontaktuppgifter: Morgan Karlsson, Bryggudden, 0525- 226 07, Anneli Nilsson, Bryggudden, 0525- 226 07, 0707 – 71 54 88. www.bryggudden.se Österhagenglass, Hjo, Stig Ernbro och Inger Hersby. ” för glass producerad med yttersta omsorg, med enbart grädde, ägg, socker och smakämnen som ingredienser” Kontaktuppgifter: Stig Ernbro, 0503 – 141 11, 0704 – 77 50 73 www.osterhagenglass.se
”För glass producerad med yttersta omsorg, med enbart grädde, ägg, socker och smakämnen som ingredienser”. Kontaktuppgifter: Stig Ernbro, 0503 – 141 11, 0704 – 77 50 73
www.osterhagenglass.se
Denna webbplats använder kakor för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen vid ditt besök. Vi sparar inget som kan härledas till dig. Klicka på "Bekräfta" för att acceptera och fortsätta.